Suchý ľad – najčastejšie aplikácie

Skladovanie, spracovanie zmrazených a chladených potravinárskych výrobkov.

Gastronómia a catering- dymové efekty pre jedlá, nápoje

Špeciálne efekty a stroje na výrobu hmly

Preprava zmrazených a chladených potravinárskych výrobkov

Skladovanie a preprava medicínskych, zdravotníckych, výskumných a iných materiálov citlivých na teplotu

Vzdelávacie experimenty so suchým ľadom

Značkovanie hospodárskych zvierat výmrazom

Procesné chladivo v potravinárskom, chemickom a farmaceutickom priemysle a vo výskume

Priemyselné čistenie technológií a liniek

Čistenie elektrozariadení

Čistenie rôznych foriem vo výrobe

Čistenie vzduchotechnického potrubia a odsávania

Čistenie fasád a odstraňovanie graffitov

Obnova budov

Sanácia po požiari

Reštaurovanie budov a pamiatok

SUCHÝ ĽAD PRE POTRAVINÁROV

Suchý ľad je široko používaný produkt v celom potravinárskom priemysle

Suchý ľad sa používa na prepravu čerstvých a mrazených produktov, chladenie a termoreguláciu potravín. Suchý ľad je tiež spomaľovačom fermentácie. Je tiež bakteriostatický a fungicídny na odstraňovanie biofilmov. Pre tieto vlastnosti používajú mäsiari a pekári veľké množstvo suchého ľadu.

Stroje na spracovanie mäsa používajú suchý ľad na udržanie nízkej teploty mäsa a na zníženie kazenia počas spracovania. Pri výrobe omáčok zachováva suchý ľad čerstvosť počas mletia tým, že spomaľuje rast baktérií. Suchý ľad sa používa pri priemyselnom spracovaní mäsa a omáčok.

Pekársky priemysel používa suchý ľad pri spracovaní cesta na spomalenie rastu kvasiniek. Suchý ľad tiež kontroluje teplotu cesta počas spracovania

Chladiaca kapacita suchého ľadu je takmer dvojnásobná v porovnaní s vodou a vďaka svojej vlastnosti absorbovať teplo z vonkajšieho prostredia dokáže vydržať dlhšie. Použitie suchého ľadu v potravinovom reťazci na konzervovanie rýchlo sa kaziacich potravín je zárukou čerstvosti a vyššej hygieny. Chemické pôsobenie, ktoré ľad spúšťa počas sublimácie v plynnom stave, prispieva k vzácnemu antiseptickému účinku, ktorý chráni všetky potraviny a životné prostredie pred baktériami, hubami a mikrobakteriologickou flórou.

Riešenie suchého ľadu pre chladenú prepravu pre eCommerce, stravovanie, cash & carry, kuriérov a jednotlivcov.

ČISTENIE SUCHÝM ĽADOM

Čistenie suchým ľadom je svojou koncepciou podobné pieskovaniu pieskom, perličkami a sódou v tom, že čistí povrchy pomocou média urýchľovaného prúdom stlačeného vzduchu. Pri čistení suchým ľadom sa však používajú pevné pelety CO2 alebo mikročastice zrýchlené na vysoké rýchlosti, ktoré narážajú na povrch a čistia ho. Častice po dopade sublimujú, bez poškodenia odstraňujú nečistoty z podkladu.

Tradičné spôsoby čistenia sú časovo náročné, pracné a nákladné. Manuálne škrabanie, alebo čistenie drôtenými kefami a vodou alebo chemikáliami môže trvať mnoho hodín a viesť k predĺženiu prestojov a môže spôsobiť poškodenie zariadenia, skrátenie životnosti zariadenia, alebo zníženie jeho produktivity. Čistenie suchým ľadom robí čistenie jednoduchšie, kompletnejšie a umožňuje zariadeniam na výrobu alebo balenie potravín rýchlo a jednoducho vyčistiť množstvo rôznych povrchov a okamžite ich vrátiť späť do výroby (bez oplachovania, sušenia a menšej demontáže).

Čistenie suchým ľadom zvyšuje úsilie o udržateľnosť. Pri dopade na čistenú plochu sublimuje (premení sa z pevnej látky na plynnú), čo znamená, že nevzniká žiadny sekundárny odpad, žiadne zvyšky a žiadna vlhkosť. To eliminuje dodatočné náklady na dodatočné čistenie, likvidáciu sekundárnych odpadových tokov a dodatočnú prípravu čistenia, ako je maskovanie jemných senzorov alebo balenie elektronických komponentov pred čistením.

Proces čistenia nepoužíva vodu, čo umožňuje čistenie zariadenia online a stále v prevádzke. Keďže je nevodivé, čistenie suchým ľadom umožňuje bezpečné čistenie elektrických zariadení.

Suchý ľad je veľmi mäkké médium a dokáže vyčistiť citlivé elektronické zariadenia, ako sú dosky plošných spojov, bez leptania, profilovania alebo zmeny rozmerov povrchu.

Netoxický

Suchý ľad je médium určené pre potraviny a je schválené na použitie pri výrobe potravín. Je bezfarebný, bez chuti, bez zápachu a netoxický. Umožňuje elimináciu čistiacich chemikálií škodlivých pre životné prostredie a eliminuje vystavenie pracovníkov nebezpečným čistiacim prostriedkom. Neprodukuje tiež žiadny toxický odpad, ktorý je potrebné zneškodniť.

Využitie čistenia suchým ľadom v procese čistenia na mieste môže viesť k úsporám nákladov, zlepšeniu produktivity, predĺženiu životnosti zariadenia a zvýšeniu bezpečnosti pracovníkov.

Znížiť náklady

Čistenie suchým ľadom znižuje náklady na pracovnú silu, pretože ho môže vykonať rýchlo jedna osoba a za podstatne kratší čas ako bežná ručná práca. To umožňuje čistejšie čistenie aj v situáciách, ktoré je ťažké alebo nepopulárne čistiť ručne konvenčnými metódami.

Zlepšite produktivitu

Pomáha to skrátiť časy odstávky, pretože zariadenie možno čistiť za tepla a online. Čistením zariadení za kratší čas sú zariadenia schopné získať viac výrobných cyklov z existujúcich zariadení. Preventívnu údržbu alebo bodové čistenie je možné vykonávať aj častejšie bez ovplyvnenia výroby.

Predĺžte životnosť zariadenia

Čistenie suchým ľadom je suchý proces, ktorý nie je abrazívny a nevodivý; čo znamená, že nepoškodí zariadenie a je bezpečný pre väčšinu povrchov vrátane elektrických komponentov.

Zlepšite bezpečnosť pracovníkov

Čistenie suchým ľadom eliminuje vystavenie toxickým čistiacim materiálom. Tento proces tiež eliminuje opakované pohyby rúk pri čistení alebo drhnutí, sekanie alebo činnosti, ktoré si vyžadujú brúsenie alebo škrabanie. 

SUCHÝ ĽAD VO FARMACEUTICKOM PRIEMYSLE

Suchý ľad je najjednoduchším riešením na prepravu všetkých produktov, ktoré vyžadujú skladovanie s kontrolovanou teplotou. Suchý ľad reaguje na všetky požiadavky na chlad od prepravy malých množstiev a rýchlych pohybov až po veľké objemy na veľké vzdialenosti. Bez akýchkoľvek investícií a s extrémnou rýchlosťou a spoľahlivosťou.

Mnoho liekov, vakcín, sér, vzoriek krvi a biologických materiálov rôznych typov je potrebné prepravovať pri nízkych a konštantných teplotách. Suchý ľad používajú namiesto škodlivých látok aj mnohé pohrebné služby, pretože tuhý oxid uhličitý konzervuje telá ekologickým spôsobom.

Skladovanie produktov pri určitej teplote je často rozhodujúce pre kvalitu liekov a iných farmaceutických produktov. Chladiaci výkon dostupný so suchým ľadom je veľmi vysoký (takmer dvojnásobný v porovnaní s bežným vodným ľadom).